Když se řekne karafiát, většina si představí minulý režim, kdy tento druh květin nesměl chybět na žádné významné události. Většinou se k sobě tiskly tři stonky a trocha asparágu. Naštěstí jsme pochopili, že karafiát nepatří do minulého století a jeho popularita stoupá. Není se čemu divit.
Každý druh květin má jinou „životnost“. Karafiáty neboli hvozdíky jsou v tomto ohledu skvělé. Vydrží dva až tři týdny. Jeden z hlavních důvodů, proč je máme rádi. Hodně však záleží na péči, kterou jim (ne)věnujete. I když vám dáváme ke každé kytici „zázračný“ prášek, který přimícháte do vody, jen ten kytici život neprodlouží.
Proto pro vás máme pár tipů, jak se o karafiáty starat.
Pamatujte, že základ je opravdu čistá váza. Říká se, že musí být tak čistá, že byste se z ní mohli napít.
- Voda by se měla vyměňovat každý den. Karafiáty však zvládnou výměnu klidně co dva dny.
- Seříznout, seříznout, seříznout. Taky jsme to slyšeli už mockrát a taky víme, že ne vždy se to dodržuje. Proto pří výměně vody vždy kousek stonku seřízněte.
- Když už seříznete, tak s kytkami rychle do vody. Během minuty se začne pletivo ve stoncích uzavírat.
- Říká se, že karafiáty rychleji umírají, pokud jsou v jejich blízkosti zralá jablka. Tak je radši držte od sebe dál, ethylen, který vylučují, jim nedělá dobře.